TURKISH JOURNAL OF ONCOLOGY 2012 , Vol 27 , Num 2
Primary breast lymphoma; disease recurrence
Hüseyin KADIOĞLU,1 Serap YÜCEL,2 Zeynep GÜRAL,2 Nurhan GÖZÜBÜYÜKOĞLU,3 Züleyha AKGÜN,2 Şeyma YILDIZ,4 Zuhal GÜCİN,5 Süleyman BOZKURT,1 Yeliz Emine ERSOY,1 Mahmut MÜSLÜMANOĞLU,1 Esra KAYTAN SAĞLAM2
1Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İstanbul
2Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı, İstanbul
4Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tip Anabilim Dalı, İstanbul
4Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalı, İstanbul
5Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul

Summary

Primer meme lenfoması (PML) tüm meme kanserlerinin %0.4- %0.5'ini oluşturur. Bu yazıda, altı yıl önce PML tanısıyla tedavi edilmiş ancak adjuvan radyoterapi almamış olan ve nüksle kliniğimize başvuran hastanın sonuçları paylaşıldı. Altmış üç yaşında kadın hasta kliniğimize sol memede ele gelen kitle ile başvurdu, altı yıl önce sol meme non-Hodgkin lenfoma tanısı ile lokal eksizyon ve kemoterapi uygulanmıştı. Hastanın görüntülemelerinde sol memede birden fazla lezyon tespit edildi ve histopatolojik doğrulama sağlandı. Sonucu önceki patolojik tanı ile uyumlu gelen hasta nüks lenfoma olarak kabul edildi. Evreleme sonucunda yaygın organ ve lenf ganglionu tutulumu görüldü. Hastanın kemoterapi tedavisine başlanıldı. PML memenin ender görülen ve tedavisinde ortak bir karara varılamamış bir hastalıktır. Literatürde adjuvan tedaviye radyoterapinin de eklenmesinin lokal nüksleri engelleyeceği bildirilmektedir. Olgumuzda radyoterapinin yapılmamış olması ve sonrasında nüks görülmesi, radyoterapinin hem lokal hem sistemik yineleme açısından önemine dikkat çekmektedir.

Introduction

Primer meme lenfoması, vücutta başka herhangi bir bölgede hastalık görülmeden sadece memede görülmesi olarak tanımlanmaktadır ve oldukça nadir görülmektedir.[1] Ortalama görülme yaşı 60-65 olarak bildirilmekte, ayrıca hastalığın çoğunlukla kadınlarda görüldüğü belirtilmektedir.[1-12] En sık olarak görülen lenfoma tipi diffüz büyük B hücreli lenfomadır (yaklaşık %50) ancak foliküler lenfoma, MALT lenfoma ve Burkitt lenfoma olarak bildirilen yayınlar da bulunmaktadır.[13] Klinik prezentasyonu ve tanı yöntemleri memenin diğer kanserlerinden farklı değildir. Evreleme amaçlı Ann Arbor evreleme sisteminin kullanılması önerilmektedir. Primer meme lenfoması tanımı gereği sadece meme lokalizasyonlu görülmesi yanı sıra aynı taraf aksilla tutulumu da meme lenfoması olarak kabul edilmektedir. Evreleme sistemi de dikkate alınınca primer meme lenfomasının sadece evre I (lenfoma memeye sınırlı) ve evre II (memeye sınırlı lenfoma ve aksiler lenf ganglionu) olabileceği görülmektedir.

Bu yazıda, evre I diffüz büyük B hücreli primer meme lenfoma tanısı ile tedavi edilen ve altı yıl sonra yineleme ile başvuran olgu sunuldu.

Case Presentation

Altmış üç yaşında kadın hasta Kasım 2011 tarihinde kliniğimize sol memede ele gelen kitle şikayeti ile başvurdu. Hastanın altı yıl önce aynı klinikte tedavi gördüğü ve son üç aydır memede kitle şikayeti olduğu öğrenildi. Primer tedavisi sonrasında da kontrol muayeneleri yapılmamıştır.

2005 yılında sol memede kitle tespit edilen hastaya eksizyonel biyopsi yapılmış ve patoloji sunucu diffüz büyük B hücreli lenfoma olarak sonuçlanmıştır (Şekil 1). Primer tedavi olarak sadece kemoterapi (KT) uygulanan hastanın KT olarak 6 kür siklofosfamid, doksorubisin, vinkristin ve prednizon (CHOP) tedavisi uygulanmıştır, hastaya radyoterapi (RT) tedavisi yapılmamasına karar verilmiş hasta RT yapılmasını reddetmiştir. İlk 6 ay kontrollerine gelen hastada herhangi sorunla karşılaşılmamış ancak sosyoekonomik sebeplerden ötürü kontrole gelmeyi bırakmıştır.

Sekil 1: Diffüz B hücreli lenfoma histolojisi (H-E ile boyama).

Hastanın yapılan fizik muayenesinde sol meme saat 1 hizasında yaklaşık 1.5 cm sert kıvamda kitlesinin olduğu görüldü. Yapılan mamografi (MMG) ve ultrasonografisinde (USG) sol meme saat 1 hizası aksiller kuyrukta, sol meme saat 3 hizası ve sol meme saat 10 hizasında kitlelerin olduğu görüldü (Şekil 2). Sol meme saat 1 hizasından alınan kalın iğne biyopsisinin sonucunda diffüz büyük B hücreli lenfoma tanısı kondu. Primer hastalık ve yineleyen hastalığa ait patoloji preperatları karşılaştırıldığında hastanın 6 yıl önceki ile aynı patolojik değerlendirmeye sahip lenfoma olduğu görülerek primer hastalığın yinelemesi olduğuna karar verildi.

Sekil 2: Tedavi öncesi mamografi görüntüleri.

Hastaya yeniden evreleme amaçlı çekilen pozitron emülsiyon tomografisinde (PET/BT) sol meme, torakal 6. vertebra ve sağ humerus başı, dalak, uterus ile over bölgelerinde malign tutulum olduğu ve sol aksiller, intraabdominal yaygın malign tutulum gösteren lenfadenopatilerinin olduğu görüldü (Şekil 3). Merkezi sinir sistemi (MSS) tutulum bulgusu saptanmadı. Hastanın yinelemesinde organ tutulumunun ön planda olması nedeniyle KT tedavisi planlandı. Hastanın tedavisi devam etmektedir.

Sekil 3: PET/BT'de sol meme ve uterus-over bölgelerindeki malign tutulumun görüntüsü.

Discussion

Meme primer lenfoma hastalığının davranışı diğer bölgelerden kaynaklanan aynı evre ve histolojideki lenfomalarla benzerdir. Primer meme lenfomasının en sık rastlanılan histolojik alt tipi diffüz büyük B hücreli lenfoma (%49), daha nadir olarak folliküler ve marjinal zon lenfoma (%38) olarak saptanmıştır.[14] Hastaların büyük bir kısmı tek taraflı ele gelen, ağrısız meme kitlesi ile başvurmaktadır. MSS tutulumunun sık olması nedeni ile koruyucu MSS tedavisi gerektiği bildirilmektedir.

Ganjoo ve ark.[14] meme lenfoması tanısıyla tedavi edilmiş hastaların değerlendirildiği çalışmalarında tüm hastaların doksorubisin bazlı kemoterapi ve %70 hastada tutulmuş alan radyoterapi (3600- 5040 cGy) uygulandığı bildirilmiştir. Medyan takip 3.8 yıl olup 5 yıllık hastalıksız sağkalım %61, 5 yıllık genel sağkalım %82 olarak belirtilmiştir. Takiplerde hiçbir hastada lokal yineleme görülmemiş, sadece 1 hastada parankimal MSS tutulumu görülmüştür. Çalışmanın sonucunda memenin diffüz büyük hücreli lenfomasının tek başına doksorubisin bazlı kemoterapi veya tutulmuş alan RT eklenerek başarılı bir şekilde tedavi edilebileceği raporlanmıştır.[14]

Ryan ve ark.nın 204 hastalık retrospektif çalışmasında 5.5 yıllık medyan takip sırasında hastaların %16'sında lokal yineleme, %5'inde MSS'de yineleme saptanmıştır. Ritüksimab öncesi dönemde yapılan çalışmada en iyi sonuçlar sınırlı cerrahi, antrasiklin içeren kemoterapi ve tutulmuş alan radyoterapi kombinasyonu uygulanan hastalarda görülmüştür. Ayrıca, MSS tutulumunu önlemek için proflaksi uygulanmasını önerilmektedir.[11]

Aviles ve ark.[3] 96 hastayla yaptığı çalışmada benzer bir görüş sunmuşlardır. Tek başına RT, KT ve kemoradyoterapi karşılaştırıldığında hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım kombine tedavi lehine anlamlı olarak farklı bulunmuştur.

Jennings ve ark.[11] yaklaşık 450 olguyu kapsayan bir metaanalize göre diffüz büyük hücreli lenfoma en sık görülen histolojik tipidir (%53). Çalışmaya göre mastektomi yapılması sağkalımı ve lokal kontrolü arttırmamaktadır. Uygulanacak tedavi seçiminde lenf nodu durumunun önemli olduğu ve kombine tedavinin erken evrede uygulandığında bile daha yararlı olduğu vurgulanmıştır.[13]

Yazarların büyük bir kısmı primer meme lenfomasının agresif formlarında, erken evrelerde bile MSS profilaksisi önermektedir. KT'nin RT ile beraber uygulanması önerilmektedir. Çalışmalarda tutulmuş alan radyoterapisi (TART) uygulanmış ve kullanılan dozlar klasik non-Hodgkin lenfomada verilen dozlarla uyumlu olarak raporlanmıştır. [3,11,13,14]

Altı yıl önce primer meme lenfoma tanısı almış olguda lokal eksizyon sonrası KT uygulanmış ancak hastanın tedaviyi kabul etmemesi nedeniyle RT yapılamamıştır. Literatürlerle uyumlu olarak kombine tedavi almayan hastada lokal ve sistemik yineleme saptanmıştır. Primer meme lenfomalı hastaların tedavisinde konsensüs olmamasına rağmen multidisipliner tedavi ile lokal kontrol ve sağkalım oranları arttırılabilir.

References

1) Jeanneret-Sozzi W, Taghian A, Epelbaum R, Poortmans P, Zwahlen D, Amsler B, et al. Primary breast lymphoma: patient profile, outcome and prognostic factors. A multicentre Rare Cancer Network study. BMC Cancer 2008 Apr 1;8:86.

2) Arber DA, Simpson JF, Weiss LM, Rappaport H. Non- Hodgkin's lymphoma involving the breast. Am J Surg Pathol 1994;18(3):288-95.

3) Avilés A, Delgado S, Nambo MJ, Neri N, Murillo E, Cleto S. Primary breast lymphoma: results of a controlled clinical trial. Oncology 2005;69(3):256-60.

4) Bobrow LG, Richards MA, Happerfield LC, Diss TC, Isaacson PG, Lammie GA, et al. Breast lymphomas: a clinicopathologic review. Hum Pathol 1993;24(3):274-8.

5) Brogi E, Harris NL. Lymphomas of the breast: pathology and clinical behavior. Semin Oncol 1999;26(3):357-64.

6) Cohen Y, Goldenberg N, Kasis S, Shpilberg D, Oren M. Primary breast lymphoma. [Article in Hebrew] Harefuah 1993;125(1-2):24-6, 63. [Abstract]

7) Domchek SM, Hecht JL, Fleming MD, Pinkus GS, Canellos GP. Lymphomas of the breast: primary and secondary involvement. Cancer 2002;94(1):6-13.

8) Ha CS, Dubey P, Goyal LK, Hess M, Cabanillas F, Cox JD. Localized primary non-Hodgkin lymphoma of the breast. Am J Clin Oncol 1998;21(4):376-80.

9) Kuper-Hommel MJ, Snijder S, Janssen-Heijnen ML, Vrints LW, Kluin-Nelemans JC, Coebergh JW, et al. Treatment and survival of 38 female breast lymphomas: a population-based study with clinical and pathological reviews. Ann Hematol 2003;82(7):397-404.

10) Mattia AR, Ferry JA, Harris NL. Breast lymphoma. A B-cell spectrum including the low grade B-cell lymphoma of mucosa associated lymphoid tissue. Am J Surg Pathol 1993;17(6):574-87.

11) Ryan G, Martinelli G, Kuper-Hommel M, Tsang R, Pruneri G, Yuen K, et al. Primary diffuse large B-cell lymphoma of the breast: prognostic factors and outcomes of a study by the International Extranodal Lymphoma Study Group. Ann Oncol 2008;19(2):233-41.

12) Topalovski M, Crisan D, Mattson JC. Lymphoma of the breast. A clinicopathologic study of primary and secondary cases. Arch Pathol Lab Med 1999;123(12):1208- 18.

13) Jennings WC, Baker RS, Murray SS, Howard CA, Parker DE, Peabody LF, et al. Primary breast lymphoma: the role of mastectomy and the importance of lymph node status. Ann Surg 2007;245(5):784-9.

14) Ganjoo K, Advani R, Mariappan MR, McMillan A, Horning S. Non-Hodgkin lymphoma of the breast. Cancer 2007;110(1):25-30.